Friday, July 6, 2007

Doua feluri de… a te naste,a trai,a muri,a invia..


…a te naste

“Daca cineva nu este nascut din apa si din Duh, nu poate intra in imparatia lui Dumnezeu.Ce este nascut din carne este carne; si ce este nascut din Duh este duh”(Ioan 3:5-6).
Este un cuvant neobisnuit dar adevarat, un cuvant al Bibliei, un cuvant al Domnului Iisus Hristos.Exista doua nasteri, doua feluri de a te naste.

Toti ne-am facut intrarea in lume in acelasi fel, fiecare a avut o mama.Iisus, Fiul lui Dumnezeu, S-a supus si El acestui lucru: pentu a ne putea mantui, El a imbracat firea noastra omeneasca.

Dar in afara acestei nasteri naturale, Domnul vorbeste despre “o nastere din nou”, cea “din Duhul”, adica primirea vietii vesnice si dumnezeiesti prin care omul intra in familia lui Dumnezeu.Ce trebuie facut ca sa ai parte de ea?S-o primesti ca pe un dar gratuit pe care Dumnezeu il face aceluia care se pocaieste si crede in Iisus Mantuitorul, care a murit pe cruce pentru a purta pacatele noastre.

“Cine crede in Fiul are viata vesnica”(Ioan 3:36).

N-ai ales sa te nasti in lumea aceasta; dar nasterea ta in imparatia lui Dumnezeu este acum in legatura cu primirea Domnului Hristos in inima ta.In felul acesta se implinesc cuvintele: “Trebuie sa fiti nascuti din nou”(Ioan 3:7).

…a trai

“Si el a murit pentru toti, pentru ca cei care traiesc sa nu mai traiasca pentru ei insisi, ci pentru Cel care a murit si a inviat pentru ei”(2Corinteni 5:15).

Existenta noastra se imparte in obligatii si placeri, care difera dupa imprejurari, dupa aptitudini, dupa gusturile fiecaruia.

Bilblia nu recunoaste decat doua feluri de a trai.Cel dintai fel este de a trai pentru tine, de a-ti trai tu viata, asa cum gandesti.Cu alte cuvinte, sa socotesti viata ca un bun al tau personal, de care sa dispui dupa placere, fara ca aceasta sa priveasca pe vreun altul.Dar sa fim cinstiti: ne-a adus felul acesta de a vietui tot ce asteptam?

Dar Dumnezeu ne invita, dupa ce am crezut in El, sa traim pentru Iisus Hristos.Multumirea cu tine insuti a fost inlocuita cu un scop nou: Eu traiesc de acum inainte pentru un Altul, Caruia Ii apartin, pe care Il iubesc si deci Caruia doresc sa Ii fac voia.Pentru ca m-a iubit incat a murit pentru mine, Iisus a castigat drepturi asupra iubirii mele.Daca de acum incolo propria mea vointa care ma ducea la nenorocire a fost inlocuita cu a Sa, care este buna si inteleapta, aceasta nu este ca o obligatie neplacuta, ci ca un raspuns plin de bucurie din partea dragostei mele.Numai o astfel de viata este o viata implinita, o viata fericita.

“Pentru mine, a trai este Hristos”, spunea apostolul Pavel(Filipeni 1:21).

…a muri


“Daca nu crede-ti ca Eu sunt,veti muri in pacatele voastre”(Ioan 8:24).

“Ferice de mortii care mor in Domnul”(Apocalipsa 14:13).

Oricare ar fi cauzele mortii asa cum sunt prezentate de statistici, fie ca mori in patul tau , la spital sau pe drum… nu sunt dupa Scriptura decat doua feluri de a muri.Cel dintai, inspaimantator, este al celor necredinciosi. “Daca nu crede-ti ca Eu sunt(Iisus, Fiul lui Dumnezeu), veti muri in pacatele voastre”.A muri in pacatele tale inseamna a te prezenta inaintea lui Dumnezeu, care este sfant, ca un vinovat inaintea judecatorului, cu siguranta ca vei fi condamnat.Pacatele uitate sau socotite ca nimic(dar pe care Dumnezeu le-a inregistrat intocmai) vor fi intr-o zi puse din nou sub ochii fiecaruia.Nu va fi nici un avocat in fata acestui tribunal, ci numai un Judecator neschimbat si care stie totul.

Dar harul lui Dumnezeu a randuit celui credincios sa poata muri intr-un mod cu totul diferit. “A muri in Domnul” inseamna a fi invaluit de dreptatea Lui, singura care ne poate pune la adapost, ca sa nu fim condamnati.

Nu oamenii cei mai vinovati vor merge in iad, ci aceia care nu vor fi vrut sa creada.Si nu oamenii cei mai cinstiti isi vor avea locul in cer, ci aceia care-si numai aceia- care prin credinta in Iisus vor muri in Domnul.

…a invia

“Vine ceasul cand toti cei din morminte vor auzi glasul Lui si vor iesi din ele: cei care au practicat binele, pentru invierea vietii, iar cei care au facut raul, pentru invierea judecatii”(Ioan 5:28-29).

Chiar daca invierea mortilor poate fi neinteleasa de mintea omeneasca, ea este un fapt dovedit prin invierea lui Iisus Hristos si ea este un adevar fundamental al Cuvantului lui Dumnezeu(1Corinteni 15).Si ceea ce este inca si mai putin inteles si primit este ca va avea loc nu o inviere, ci doua invieri.

Invierea vietii este promisa celor care au primit prin har viata vesnica(singura care poate realiza practicarea binelui). Cand va rasuna, in curand, strigatul de comanda al Domnului Isus Hristos, moartea va trebui sa-I dea pe cei care sunt ai Lui.Ei vor iesi din morminte cu trupuri slavite si vor merge “in intimpinarea Domnului in vazduh”, ca sa fie “pentru totdeauna cu Domnul”(1Tesaloniceni 4:17).

Cea dea doua inviere va avea loc mult mai tarziu.Ea este numita invierea judecatii pentru ca toti cei care vor avea parte de ea se vor prezenta inaintea scaunului de domnie al Judecatorului suveran, ca sa raspunda acolo de pacatele lor si sa-si astepte condamnarea.

Doua feluri… care caracterizeaza doua categorii de persoane si numai doua.Din care faci tu parte?

No comments: