Tuesday, June 26, 2007

Nu te da bătut, perseverează !


Perseverenţa este abilitatea de a-ţi spune ţie însuţi "Nu voi renunţa!" chiar şi atunci când în toată fiinţa ta simţi că ar trebui să renunţi. Perseverenţa înseamnă a vedea în obstacole oportunităţi. Ea l-a motivat pe apostolul Pavel:

"Dar fac un singur lucru: uitând ce este în urma mea, şi aruncându-mă spre ce este înainte, alerg spre ţintă, pentru premiul chemării cereşti…"
-
Filipeni 3:13-14

De ce este perseverenţa importantă pentru succes? Deoarece viaţa, fie la locul de muncă sau acasă, nu este uşoară. Viaţa poate fi extrem de dificilă. Pe o placardă fixată pe bara de protecţie a unei maşini scria: ‘’Viaţa este dură – şi după aceea mori!’’. Un punct de vedere pesimist, nu-i aşa? Dar ceva adevăr există în această afirmaţie.

Desigur, dificultăţile de zi cu zi nu sunt ceva nou într-o lume care se mişcă într-un ritm atât de rapid, sub tot felul de presiuni şi atât de schimbătoare. De exemplu, Biblia, care descrie mii de ani ai istoriei umane, vorbeşte deseori despre încercări şi despre nevoia de a avea răbdare:

"Să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări, ca unii care ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare. Dar răbdarea trebuie să-şi facă desăvârşită lucrarea, pentruca să fiţi desăvârşiţi, întregi, şi să nu duceţi lipsă de nimic"
-
Iacov 1:2-4

Imaginează-ţi – perseverenţa duce la maturitate şi desăvârşire. Mai poate avea şi alte rezultate:

"Ba mai mult, să ne bucurăm chiar şi în necazurile noastre; căci ştim că necazul aduce răbdare, răbdarea aduce biruinţă în încercare, iar biruinţa aceasta aduce nădejdea"
- Romani 5:3-4

Putem compar încercările vieţii cu greutăţile pe care un culturist le ridică în fiecare zi pentru a-şi întări corpul. Dacă el ridică doar atâtea greutăţi încât să se simtă comfortabil, fără a se forţa prea tare, el nu-şi va atinge ţelul. Pentru a-şi dezvolta muşchii, el trebuie să depăşească limita la care greutăţile sunt uşor de ridicat. El trebuie să-şi ‘’testeze’’ muşchii, nu să şi-i distrugă, ci să şi-i facă mai puternici. Apoi el va putea face faţă unor ‘’teste’’ mai grele.

Cunoaşteţi vre-un exemplu al unei persoane care a perseverat în a face faţă dificultăţilor şi încercărilor?

Eu am auzit deseori povestea lui Thomas Edison care, atunci când lucra la inventarea becului incandescent, a îndurat eşec după eşec, încredinţat că printr-un proces de selecţie ar putea atinge succesul.

De asemenea Joni Eareckson Tada, care deşi paralizată de la gât în jos, şi-a învins handicapul, devenind un vorbitor, cântăreţ şi autor de cărţi de renume mondial. Aşa cum a recunoscut ea însăşi, dacă nu ar fi trecut prin încercarea unei paralizii permanente, nu s-ar fi apropiat de Dumnezeu – şi niciodată nu şi-ar fi folosit pe deplin darurile şi abilităţile care i-au fost date.

Da, este dificil să perseverezi. Eşecul este deseori dureros şi cine şi-ar dori să experimenteze durerea? Dar bucuriile şi sentimentul de împlinire pe care le câştigăm prin perseverenţă nu pot fi obţinute pe nici o altă cale. De fapt, dacă privim în urmă, încercările noastre deseori devin o parte importantă a triumfului nostru!

"Ferice de cel ce rabdă ispita. Căci după ce a fost găsit bun, va primi cununa vieţii, pe care a făgăduit-o Dumnezeu celor care-L iubesc"
-
Iacov 1:12

Fie că ţelul tău este acela de a-ţi făuri o carieră profesională, de a avea succes în afaceri, sau de a avea un mariaj care să reuşească în ciuda furtunilor şi tentaţiilor din jur, cheia este una singură: Perseverează!

No comments: